Skip Links

Home  >  Projects  > Holburne Museum

HOLBURNE MUSEUM

HOLBURNE MUSEUM

Redevelopment of the museum included the construction of a spectacular three-storey ceramic and glass extension...

 
  • Thumbnail of Holburne Museum
  • Thumbnail of Holburne Museum
  • Thumbnail of Holburne Museum
  • Thumbnail of Holburne Museum
  • Thumbnail of Holburne Museum
  • Thumbnail of Holburne Museum
Image of Holburne Museum

General Information

The redevelopment of Bath’s Holburne Museum included restoration of the Grade 1 listed Georgian building and construction of a rear extension.

Doubling the museum’s existing space, the extension provides basement storage and archive facilities, a ground floor café, a first floor with mezzanine level and a second-storey exhibition space. The extension’s multi-layered façade incorporates a mix of hand-glazed ceramic tiles and glass overlain with vertical ceramic fins.

Fast facts

Client
Holburne Museum Trust
Duration
2009 - 2011
Location
Bath
Region
Wales & West
Sector
Sport & Leisure

Under our cost-effective alternative proposal which avoided the complex conversion of the existing basement, a new basement in the extension houses an archive, library, study centre and art store.

We liaised closely with out ceramic tile contractor to ensure the detailed design was able to accommodate the natural variations between the facade’s hand-made elements. We also worked with our building services contractor to minimise disturbance to the fabric of the original Grade 1 listed building during services installation.

The building’s three-storey staircase was painstakingly dismantled for later reinstatement in a new location. All the stone treads were reused along with the handrail and balustrades.

To minimise damage to the roots of nearby trees a mole machine was used to install the gas main.

The development was honoured with a Royal Institute of British Architects (RIBA) award and named winner of the RIBA South West Regional Building of the Year Award 2012.

The museum won Retrofit Building of the Year and the Museums and Galleries category at the Architects’ Journal Retrofit Awards 2012.

The development was presented with the Michael Middleton Special Award from the Civic Trust in 2012. The award is presented to a restoration project or new build within a conservation area.