Skip Links

Home  >  Projects  > Civic Offices, Croydon

CIVIC OFFICES, CROYDON

CIVIC OFFICES, CROYDON

This landmark civic office building is the cornerstone project of a wider regeneration programme for Croydon.

 
  • Thumbnail of Civic Offices, Croydon
  • Thumbnail of Civic Offices, Croydon
  • Thumbnail of Civic Offices, Croydon
  • Thumbnail of Civic Offices, Croydon
  • Thumbnail of Civic Offices, Croydon
Image of Civic Offices, Croydon

General Information

Bernard Weatherill House provides Croydon with a state-of-the-art new civic office building. Located on a brownfield site facing onto Queen’s Gardens, the development acts as a contemporary counterpart to the Grade II Listed Town Hall.

Arranged around a central atrium, the building steps up from five to 13 storeys, large open floors providing flexible office accommodation. Sustainability features include a climate wall, green and brown roofs and grey water harvesting.

Fast facts

Client
John Laing Developments
Duration
2010 - 2013
Location
Croydon
Region
London & South East
Sector
Commercial

Building Information Modelling (BIM) was used to analyse and assess the impact and viability of various value engineering exercises. BIM also significantly improved understanding of some of the complex interfaces on the project and helped ensure these were fully considered and planned prior to work beginning on site.

As part of our work with the local community we provided a training suite within a nearby business centre. The facility was used on a daily basis by a local college, with curriculum support at its sessions provided by company staff.

We consistently exceeded our local employment target of 10%, recording an average of between 15% and 20%, while in support of another of our client’s key drivers, the project team made a concerted effort to purchase from local suppliers.

All site staff attended a Safety Culture Change training course designed to highlight personal safety and responsibility on site, while training provider Construction Learning World offered English as a Second Language classes for site operatives.

We invited design students from the nearby Brit School to produce a visitors’ guide to the education and training facility we provided. Images produced by photography students at the school featured in the guide and were being displayed on our site hoardings.

The development won Silver at the Considerate Constructors Scheme National Site Awards in 2012 and 2013.